Szakmai gyakorlat a Lechner Lajos Tudásközpontnál

Obviously, sweating as you stroll buy clomid suggest you natural herb if.

Az ELTE geoinformatika szakirányos geográfus hallgatójaként nyári szakmai gyakorlatomat a Lechner Lajos Tudásközpontban végeztem. Kedves, segítőkész csapat és barátságos munkakörnyezet fogadott, így az ott töltött 6 hét kellemes élmény és fontos szakmai tapasztalat is volt egyben. Újszerű volt bepillantást nyerni egy ilyen jelentős intézmény életébe és megtapasztalni az önálló munkavégzés felelősségét, a mindennapos munka ritmusát. S persze megtisztelő volt a bizalom és nyitottság, amellyel gyakornoki munkámat fogadták. Jó volt látni, hogy a különböző szakmai hátterű munkatársak milyen hatékonyan tudnak együttműködni a problémák megoldásában, kiegészítve egymás tudását, tapasztalatait.

Szakmai gyakorlatom során a TeIR-hez (Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer) kapcsolódó adatgazdálkodási folyamatokkal foglalkoztam. Az adatszolgáltatóktól (ÁNTSZ, KSH, MVH, NMH) beérkezett adatokat kellett egységes formában a TeIR-hez betöltésre előkészítenem, metaadatbázisokat létrehoznom, valamint a betöltött adatokat tesztelnem.

Mivel a rendelkezésre álló adatok eltérő minőségűek és szerkezetűek voltak, ezért egy meghatározott séma szerint kellett átalakítanom azokat. A rekordokhoz KSH-kód alapján területi egységeket kellett kapcsolnom, s a mezők legfontosabb tulajdonságait egy metaadat-táblában is rögzítettem, amely nélkülözhetetlen a felhasználók számára és segíti a korábbi évek adataival való összehasonlítást. Emellett az adathiányos részeket megfelelően jeleznem illetve lehetőség szerint pótolnom kellett, valamint megtisztítottam az adatállományokat a felesleges szöveges részektől. Végül, a betöltés után mindezt ellenőriztem is: a térképi és a leíró adatok megfelelését, a metaadatok helyességét, továbbá a TeIR-ben készíthető kimutatások és diagramok pontosságát.

Munkám során elsősorban a térinformatikai projektek kevésbé látványos, de annál fontosabb részébe, az adatbeszerzés, -előkészítés és -integráció folyamataiba nyerhettem betekintést. Ezért a feladatok elvégzésénél főként adatbázis-kezelői ismereteimet tudtam hasznosítani.

A gyakorlat végén pedig egy térinformatikai pályázatkiírás magyar nyelvű összefoglalása, és ezáltal a projekt előkészítésének segítése is a feladatom volt.

Örülök, hogy olyan helyre kerültem, ahol a szakmai érdeklődésemnek megfelelő témákkal is találkozhattam, és – bár csak közvetve, de – áttekintést szereztem a térinformatika egyéb lehetséges felhasználási területeiről is. Jó volt megtapasztalni, hogy egy ilyen sokrétű feladatot ellátó háttérintézményben is alapvető igény van a térinformatikai tudásra, a geográfus és térinformatikus szakemberek munkájára. Szívesen dolgoznék később is az LLTK-ban és jó szívvel ajánlom a térinformatikában jártas (leginkább társadalomföldrajzi érdeklődésű) geográfus hallgatóknak szakmai gyakorlati helyként.

Móricz Dénes

Buy cheap web hosting service where fatcow web hosting review will give you advices and please read bluehost review for more hosting information.
Free Joomla Templates designed by Web Hosting Top