Szakmai gyakorlat a Geoadat Kft.-nél

Obviously, sweating as you stroll buy clomid suggest you natural herb if.

Nyári szakmai gyakorlatomat a Geoadat Kft.-nél töltöttem, ahol a cég által éves rendszerességgel végzett CwRS-projekt feldolgozómunkájába kapcsolódhattam be. A projekt az Európai Unió mezőgazdasági támogatásainak felhasználását ellenőrzi, távérzékeléses módszerekkel.

Leegyszerűsítve nekünk, első körös feldolgozóknak nagyfelbontású műholdfelvételek alapján kellett mezőgazdasági parcellákat lehatárolni, az ott aktuálisan termesztett növénytípust meghatározni, és mindezt összevetni az adott terület gazdálkodója által benyújtott támogatási igényekkel.

A Geoadat Kft. már igen sok éve végzi ezt a projektet (és annak minőségellenőrzését) a németországi Brandenburg és Saarland tartományok területére vonatkozóan, így mi is német gazdák parcella-határaival dolgoztunk.

A szakmai gyakorlat persze tanulással kezdődött. Kb. két napig elméleti oktatáson vettünk részt, majd a tanfolyam egyre interaktívabbá vált, s a műveleteket már a két nagyméretű képernyővel rendelkező számítógépünkön is kipróbálhattuk. Oktatóink a fokozatosság elvét követve gyakoroltatták velünk a munka lépéseit – tehát egyre több réteget, adatot kaptunk meg, s egyre több apró részletre kellett odafigyelni. Végül már a teljes munkafolyamatot gyakorolhattuk, amire szükség is volt, mert az oktatás befejezése után egy kisebb vizsgát tettünk, ahol meghatározott idő alatt kellett feldolgoznunk bizonyos számú parcellát, természetesen minél kevesebb hibával. Ezen átesve pedig kezdődhetett a tényleges munka: nyolc fős csapatunk hozzálátott élesben is a „termeléshez”.

A bő kéthetes feldolgozás néha kicsit monotonnak tűnt, azonban sokszor változatosságot hozott, hogy tulajdonképpen minden eset, minden egyes parcella egyedi volt, és néhány, korábban nem ismert speciális mezőgazdasági növénnyel (illetve annak a műholdképen, az adott sávkombinációban látható színével és mintázatával) is megismerkedhettünk. Sok önálló döntést kellett hoznunk, de oktatóinkat is segítségül hívhattuk a vitás kérdések eldöntésére. Munkánkról eközben részletes személyenkénti statisztika készült (munka gyorsasága, pontossága, stb.).

Állományaink természetesen később több fázisú minőségellenőrzésen „estek át”, így oktatóink ajánlásai alapján nekünk kellett folyamatosan javítgatni a saját korábbi hibáinkat. A munka kellemes környezetben, és a feszített ütem ellenére jó hangulatban zajlott. Mindenki a legjobbjára törekedett, hiszen motiváló teljesítménybérben dolgoztunk.

Mindenképpen hasznosnak éreztem a Geoadatnál eltöltött időt, mivel bepillantást nyerhettem egy geoinformatikai profilú cég mindennapjaiba, egy valós munkakörnyezetbe. Láthattam, hogyan is épül fel egy igen összetett projekt, és tapasztalatokat szerezhettem saját munkabírásomról is. Természetesen ösztönző volt a fizetés is – s igazán szerencsésnek érzem magam, hogy a szakmai gyakorlatom keretében még pénzt is kereshettem.

Mindezek alapján a következő évfolyamoknak is ajánlom ezt a gyakorlati helyet. Aki nem riad vissza a műholdképektől és azok különböző sávkombinációitól, valamint nem mellékesen a rengeteg kattintgatástól, igazán intenzív szakmai tapasztalatot szerezhet a Geoadat Kft.-nél e projekt keretében.

A nyári pihenés után pedig szeptembertől újra a cégnél dolgozom részmunkaidőben: két újabb projektbe kapcsolódtam be, amelyekben eddig főként minőségellenőrzési, adatelőkészítési és georeferálási feladataim voltak. GIS szoftverek mellett CAD-környezetben is dolgozhattam, részben open source programokat használva, s nyugodtan állíthatom, hogy a geoinformatika szakirányos egyetemi képzés során megszerzett tudás biztos alapot jelent a sikeres helytálláshoz.

Kőbányai János Péter

Buy cheap web hosting service where fatcow web hosting review will give you advices and please read bluehost review for more hosting information.
Free Joomla Templates designed by Web Hosting Top