Szakmai gyakorlat a TourEast Nav srl.-nél

Az ELTE Geográfus MSc Geoinformatika szakirányos hallgatójaként két hetes szakmai gyakorlaton vettem részt a TourEast Nav srl.-nél. A cég elsősorban TMC-adatszolgáltatáshoz szükséges lokációs kódtáblák építésével foglalkozik. A TMC (Traffic Message Channel) a közutakon zajló forgalomról nyújt valós idejű információkat a gépkocsikba szerelt FM rádióvevők kijelzőjén. Ám GPS-alapú navigációs szoftverrel is együtt tud működni, így lehetővé teszi az útvonal újratervezését az esetleges forgalmi dugók, balesetek, útlezárások, forgalomelterelések vagy határátkelőhelyi várakozásidők függvényében. Az autós GPS-vevők elterjedésével e szolgáltatás fontossága megkérdőjelezhetetlen, hiszen napjaink autóvezetői már helyfüggően és grafikus formában kaphatják meg a TMC-üzeneteket, s forgalmi probléma esetén valós időben egy alternatív útvonal-javaslatot is.

Szerencsém volt bekapcsolódni egy folyamatban lévő munkába, amelynek részeként Spanyolország lokációs táblájának a kiépítésében segíthettem. Az ország autópályáin fekvő, előre meghatározott típusú objektumokat kellett rögzítenem egy geoadatbázisba, illetve összegyűjtenem attribútum-adataikat. A munkához igen jól használhattam eddigi térinformatikai ismereteimet, leginkább szerkesztési és térbeli elemzési eszközöket. Az adatok összegyűjtéséhez a Google StreetView szolgáltatást és spanyol webes adatbázisokat is igénybe vettem, amelyekből végül importálásra alkalmas Excel-táblázatokat kellett előállítanom.

Őszintén szólva nem ez volt életem legváltozatosabb munkája, de akadt néhány vonzó oldala is. Rugalmas időbeosztással dolgoztam, s az önálló feladatvégzés során rengeteg új elemző eszközt ismertem meg, amelyeket az egyetemi gyakorlatok során nem használtunk. Illetve külön örömmel tölt el, hogy az általam összeállított adatok – persze jó néhány további lépés után – beépülnek fedélzeti navigációs eszközök szoftvereibe, így a jövő autósai a spanyol utakon élvezhetik majd munkám eredményét.

Kovács Péter

Buy cheap web hosting service where fatcow web hosting review will give you advices and please read bluehost review for more hosting information.
Free Joomla Templates designed by Web Hosting Top