Szakmai gyakorlat a Lechner Lajos Tudásközpontnál

A Geográfus mesterképzés során a szakirányi kötelező szakmai gyakorlatomat a Lechner Lajos Tudásközpont Non-profit Kht.-nál töltöttem. 6 hétig tartott, mely elegendő volt arra, hogy érdemi munkát tudjak végezni a szakmai gyakorlat keretében.

Az ott töltött idő alatt számos feladatba kapcsolódtam be. Először egy térinformatikai témájú LIFE projekt pályázati anyagának elkészítésében vettem részt, egy külsős partnerrel együttműködve.

A fő feladataim azonban a TeIR rendszer üzemletetéséhez kapcsolódtak. Az adatszolgáltató szervezetektől érkező adatokat kellett olyan formába rendezni, hogy az alkalmas legyen a TeIR Interaktív elemző alkalmazásba való betöltésre. Az adatok rendezésére az MS Access programot használtam, mely során az SQL órán elsajátított tudás is hasznos volt.

A térképi adatállományok tisztításához az Arcmap programot használtam, mellyel leginkább a topológiai és az attribútum-hibákat kellet javítani, valamint a DWG állományokból geoadatbázist készíteni, illeszkedve az LLTk adattárolási szabványaihoz. Az elkészített állományokból a TeIR Térinformatikai alkalmazások – térképi adatbázisok alkalmazáshoz készítettem web alkalmazást, illetve WMS szolgáltatást az ArcGIS Server 10.0 szoftver segítségével.

A feladataim közé tartozott továbbá, hogy átállítsam a meglévő WMS szolgáltatásokat több koordinátarendszer natív támogatására. Emellett a Belügyminisztérium számára készülő vezetői információs rendszer adatbetöltésének, valamint az adatok megjelenítési lehetőségeinek tesztelésébe is bekapcsolódtam. A vezetői információs rendszer MicroStrategy alapokra épült.

Nem utolsósorban A földrajzi tematikájú weboldalak készítése Joomla tartalomkezelő rendszerrel című kurzuson elsajátított ismereteimet is tudtam hasznosítani a gyakorlat során, amikor egy állami szervezet belső felhasználásra szánt honlapját kellet átszerkeszteni és a funkcionalitását bővíteni.

Az eltöltött 6 hét során hasznos tapasztalatokkal gazdagodtam, mindenki nagyon segítőkész volt, ezért akikhez a társadalomföldrajz áll közelebb, azoknak bátran ajánlom az LLTk-t a jövőben szakmai gyakorlati helyként.

Báder Richárd

Buy cheap web hosting service where fatcow web hosting review will give you advices and please read bluehost review for more hosting information.
Free Joomla Templates designed by Web Hosting Top