Szakmai gyakorlat az ESRI Magyarország Kft.-nél

Az ELTE TTK Geográfus mesterszak Geomorfológia szakirányos hallgatójaként 2012 nyarán két hetes szakmai gyakorlaton vettem részt az ESRI Magyarország Kft.-nél. Ez remek lehetőséget jelentett számomra betekintést nyerni egy vezető térinformatikai cég mindennapjaiba, és persze bekapcsolódni az ott zajló munkába is.

A két hét folyamán több izgalmas feladatom is volt. Először egy Arc2Earth nevű szoftver-kiterjesztéssel ismerkedtem meg, amely az ArcMap programba épül be, több eszköztárral egészítve ki funkcióit. Lehetővé teszi például a leggyakoribb webes téradat-formátumok importját és exportját, térképi tile cache-ek készítését, webes állományok közvetlen publikálását, illetve Google Maps-rétegek betöltését is az ArcMap kezelőfelületébe. Miután megismertem az Arc2Earth különböző műveleti lehetőségeit, készítettem róla egy néhány oldalas leírást.

Majd ezt követően az akkor még nagyon friss ESRI-szolgáltatásról, az ArcGIS Online előfizetéses használatáról állítottam össze egy rövid tutorial-t. Ez tulajdonképpen egy web-alapú tartalomkezelő rendszer, amely térinformatikai adatok közzétételét teszi lehetővé egy biztonságos, felhasználóbarát és testreszabható környezetben.

Végül pedig kb. fél napig egy olyan prezentáció összeállításában segítettem a cég egyik munkatársának, amely az ArcGIS Online újdonságairól ad rövid áttekintést.

Úgy gondolom, hogy az ESRI Magyarország Kft.-nél töltött két hét igazán hasznosan telt. Átélhettem (bár csak rövid időre), hogy milyen érzés minden reggel munkába menni, s egész nap számítógép előtt ülve dolgozni a délutáni hazaindulásig – vagyis szereztem egy kevés tapasztalatot arról, hogy milyen időbeosztás vár majd ránk a munkaerőpiacon. Közben persze nagyon kellemes hangulat vett körül a cégben, a munkatársak kedvesek és segítőkészek voltak. Azt remélem, hogy a későbbi munkahelyeimen is legalább ilyen jó légkör fogad majd :-)

Összességében gyorsan eltelt a két hét, de belegondolva abba, hogy mennyi mindenbe kóstolhattam bele, egyáltalán nem tűnik kevésnek. A térinformatika iránt érdeklődőknek bátran ajánlom az ESRI szakmai gyakorlatát, bízva abban, hogy a későbbi gyakornokok is hasonló emlékekkel és hasznos tapasztalatokkal gazdagodnak majd az ott töltött munkanapjaik során!

Eisam Eldeen Fatima

Buy cheap web hosting service where fatcow web hosting review will give you advices and please read bluehost review for more hosting information.
Free Joomla Templates designed by Web Hosting Top