Szakmai gyakorlat a GeoLink 3D Kft.-nél

Az ELTE Geográfus szak Geoinformatika szakirányos hallgatójaként nyári szakmai gyakorlatomat a Geolink 3D Kft.-nél töltöttem. A cég innovatív felmérési módszereket igénylő feladatok ellátására specializálódott, s olyan modern eljárásokat alkalmaz, amelyek az idő- és költségigényes felmérési technikákat váltják ki, ezzel növelve a terepi munka hatékonyságát.

Elsősorban egy Faro háromdimenziós lézerszkenner segítségével végeznek méréseket. Ezekbe a terepi felmérésekbe én is bekapcsolódtam, építkezések havonta történő monitoring-méréseit végezve. Itt nagy hangsúlyt kellett fektetni a munkavédelmi előírásoknak való megfelelésre, valamint a műszer biztonságára is. A referenciagömbök pozíciójának kulcsfontossága van a későbbi utófeldolgozás szempontjából, hiszen a jól elhelyezett gömbök jelentősen megkönnyíthetik az illesztőszoftver és a feldolgozó szakemberek munkáját.

A pontos térbeli elhelyezkedés és illesztés érdekében RTK-s GPS-mérésekkel határoztuk meg az álláspontokat, így a referenciapontok felvételének menetével is megismerkedhettem.

Szerencsére a méréseket követő utómunkába is be tudtam kapcsolódni, amelynek részeként a szkenner által készített pontfelhőt illesztettük és tisztítottuk – a megrendelő igényei szerint. A regisztrációját követően a pontfelhőt a megrendelő kérésétől függően akár egy webes felületen is meg lehet jeleníteni, amelyet a gyártó kifejezetten erre célra fejlesztett.

A pontfelhő-alapú háromdimenziós modellezést a Bentley MicroStation szoftverével végeztük, amelynek végterméke egy néhány centiméter pontosságú vektoros modell. Ennek betanítása és kezelésének elsajátítása igen sok időt vett igénybe. Sajnos a két hét alatt csak az alapokat tudtam megtanulni, illetve az egyszerűbb objektumok rajzolását tudtam elvégezni. Mivel a nyár maradék részét is a cégnél töltöttem, így lehetőségem nyílt kicsit bővebben is megismerkedni a szoftverrel. Használata igen szerteágazó és bonyolult, a maximális pontosság elérése érdekében pedig nagyon precíz, pontos, aprólékos munkavégzésre van szükség.

Mivel egyetemi tanulmányaink során nincs lehetőségünk megismerkedni ezzel a felmérési és adatfeldolgozó módszerrel, számomra óriási lehetőség és kihívás volt ez a munka. Nagyon sok új és korszerű módszert, technikát tanultam a szakmai gyakorlatom alatt, amelyet a nyár végeztével is folytatni szeretnék.

Fejős Irma

Buy cheap web hosting service where fatcow web hosting review will give you advices and please read bluehost review for more hosting information.
Free Joomla Templates designed by Web Hosting Top