Szakmai gyakorlat a BKK Közút Zrt.-nél

Nyári szakmai gyakorlatom hazai részét 2014 augusztusában a BKK Közút Zrt. Térinformatikai és Alkalmazásfejlesztési Osztályán töltöttem. A három hetes időszak alatt megismerkedtem Magyarország egyik legnagyobb volumenű térinformatikai projektjével, a KARESZ-szel (Közúti Adatgyűjtő Rendszer), amelynek célja, hogy a társaság által kezelt és üzemeltetett úthálózatról részletes, nagy információtartalmú, geodéziai pontosságú, s persze aktuális adatbázis álljon a szakági felhasználók rendelkezésére.

Az ehhez szükséges adatgyűjtés lézeres távmérésen alapul: egy autóra (de akár más járműre, például hajóra, vagy vasúti szerelvényre is) felszerelhető Riegl VMX-450 mobil lézerszkenner segítségével állítják elő az adott útszakasz 3D pontfelhőjét, továbbá hat kamerának köszönhetően az utcaképet is, a Google StreetView alkalmazásához hasonlóan. Továbbá egy másik, állványra helyezhető berendezéssel egyrészt a mobil lézerszkenner méréseit javítják olyan helyeken, ahol azok pontossága elmaradt a kívánatostól, másrészt pedig szükség esetén kiegészítik azokat (pl. aluljárókban).

A feldolgozási fázis során, a két műszer által előállított pontfelhők alapján vizuális interpretációval vektorizálják az útszakasz tereptárgyait (például épületek, fák, jelzőlámpák, stb.) illetve burkolati jeleit, majd attribútum-adataikkal együtt rögzítésre kerülnek egy geoadatbázisban.

A gyakorlat ideje alatt a projekt szinte teljes „munkafolyamatával” megismerkedtem, s részt is vehettem abban. Másfél héten keresztül a már javított, előfeldolgozáson átesett pontfelhők digitalizálásának első fázisán dolgoztam. Az operátorok munkaterületein – ahol az objektumok lehatárolását, adatbázisba rögzítését végzik – én jelöltem ki a vezérvonalakat, amelyek a szelvény szintbeli különbségeit mutatják (például az úttest és a járda határát). Az ehhez szükséges PowerSurvey/TopoDOT pontfelhő-feldolgozó szoftver kezeléséhez biztos alapot jelentett az egyetemi képzés során megismert AutoCAD-programcsomag, de a munkát az is segítette, hogy az első munkanapomon éppen sikerült bekapcsolódnom az operátorok számára tartott képzésbe, ahol a KARESZ projektben alkalmazott szoftverekkel lehetett megismerkedni.

A másik munkafázis, amelyben egy héten át részt vettem, a terepi adatgyűjtés volt. Ekkor az állványra helyezhető, Riegl VZ400 típusú lézerszkennerrel olyan útszakaszokon mértünk, ahol a mobil lézerszkenneres mérésekben illesztési, forgatási problémák jelentek meg. A legalább négy álláspontból végzett statikus felmérés során előzetesen reflektív matricákat helyeztünk ki (ezek jól azonosítható, jellegzetes elemek lesznek a pontfelhő képén), amelyek pozícióját földmérők mérték fel geodéziai GPS készülékkel. Majd ezeket illesztési pontokként használva az állványos méréskor létrejött pontfelhővel korrigálhatók a mobil lézerszkennelés bizonytalan adatai, illetve hibás útszakaszai. 

Az általam kipróbált két munkafolyamat mellett az irodában „asztaltól-asztalig járva” megismerkedtem az adatelőkészítés- és feldolgozás további fázisaival is. Betekintettem a lézerszkennerek adatainak feltöltésébe, a pontfelhők forgatásába, vetületi transzformációjába, valamint összeillesztésébe is. Továbbá bemutatták a feldolgozás leghosszadalmasabb részét, a tereptárgyak és objektumok elkülönítését, illetve adatbázisba rögzítését is. Ennek a magyar fejlesztésű, PointCloudScene pontfelhő-feldolgozó programban végzett munkának a legfőbb nehézségét – ám egyben változatosságát is – az egy munkaterületen található rengeteg eltérő tereptárgy, illetve a sokszor egyedileg rögzítendő objektumok jelentik (például nem szabványos közlekedési táblák). Végül pedig áttekinthettem a feldolgozási műveleteket segítő térinformatikai megoldásokat, amelyek egy része ismerős volt az egyetemi kurzusok tananyagából (például hálózatelemzés, modellépítés, web-alapú térképek).

A cégnél eltöltött három hét értékes szakmai tapasztalatot jelentett, jól tudtam hasznosítani a tanulmányaim során megszerzett elméleti és gyakorlati ismereteimet, valamint új módszereket is kipróbálhattam. Egy igazi, nemzetközi színvonalú projektbe kapcsolódtam be, amelynek eredményeit a jövőben a városüzemeltetés számos területén felhasználják majd. A vállalatot bátran ajánlom gyakorlati helyszínként azoknak, akik szeretnék látni, hogy egy alapvetően nem térinformatikai profilú cég hogyan alkalmazza a mindennapokban a GIS megoldásait, hiszen ahogy az osztály mottója is megfogalmazza: „A térinformatika az utolsó, amivel foglalkozunk, viszont az első, amit használunk.”!

Vereb Viktor

Buy cheap web hosting service where fatcow web hosting review will give you advices and please read bluehost review for more hosting information.
Free Joomla Templates designed by Web Hosting Top