TDK & GIS

Vellai Viktória

Tavaly ősszel, az ELTE földrajz BSc hallgatóinak tartott alapozó térinformatikai előadás után egy mosolygós lány azt kérdezte, hogy milyen könyvekben olvasson utána részletesebben az elhangzottaknak. Néhány hét múlva már a TDK dolgozatát írta, nyáron pedig egy GIS projektben dolgozott. Villáminterjú a BSc 3. évfolyamát kezdő Vellai Viktóriával!

Mivel telt a nyarad?
Munkával és utazgatással. A Lechner Lajos Tudásközpont gyakornokaként három hónapig vettem részt egy településrendezési-építésügyi térinformatikai alkalmazás kidolgozásában. Szerencsére emellett nagyon sok helyre eljutottam, s leginkább az Adriai-tenger szépsége nyűgözött le.

Hogyan ismerkedtél meg a térinformatika alapjaival?
Egy lelkes tanárom, Sik András ajánlására szakkönyveket kezdtem olvasni a témában. Néhány egyszerűbb program kipróbálása után pedig megtetszett ez a fajta térbeli adatmegjelenítés, amit a GIS szoftverek lehetővé tesznek.

Miért döntöttél úgy, hogy TDK dolgozatot készítesz?
Valami olyasmivel szerettem volna foglalkozni, ami nem a tananyag szerves része,  de a későbbiekben talán hasznos lehet. Egyetemi témavezetőimtől biztos hátteret kaptam ehhez, így már csak rajtam múlt, hogy élek-e a szakmai fejlődés lehetőségével.


Mivel ösztönöznéd erre a még bizonytalan hallgatókat?
Leginkább azzal, hogy meglepően izgalmas és hasznos átlépni a saját „tanulmányi komfortzónájuk” határán! Én azt tapasztaltam, hogy a TDK készítésével töltött idő és a befektetett energia minden szempontból megtérül – akár többszörösen, már középtávon is. Úgyhogy bátran vágjatok bele, mert megéri!

Hogyan módosította szakmai terveidet a TDK munka?
Az alapképzést regionális elemző szakirányon fejezem majd be, de aztán legszívesebben térinformatikával szeretnék foglalkozni, az MSc diploma megszerzése után is.

Buy cheap web hosting service where fatcow web hosting review will give you advices and please read bluehost review for more hosting information.
Free Joomla Templates designed by Web Hosting Top