ELTE GIS MeetUp 2011 – Beszámoló

Térinfó-áradat

Több mint 30 előadó, 17 cégvezető-munkatárs, 6 óra előadás, 26 kg pogácsa és több mint 130 regisztrált vendég. Ez csak néhány jelzőszám arról az eseményről, amely április 15-én került  megrendezésre  a  Pázmány  Péter  sétány  Déli  tömbjének  0.805-ös  előadójában
(É. sz. 47°28’23,82”; K. h. 19°3’49,16”). Konkrét céllal érkeztem aznap az egyetemre, hiszen a már hetek óta kirakott plakátok egy pillanatra sem hagyták feledni eme jeles nap jeles eseményét: a GIS MeetUpot, amelyet a Térinformatikai Műhely szervezett nagy üggyel-gonddal.

alt

Lelkes BSc-s hallgatóként 8:45-re már ott is voltam. Beálltam a kígyózó sorba és egy-két perc ELTEltével regisztráltam magam az eseményre. A regisztrációs pultnál kaptam egy részletes programtervet, egy feedbacket, valamint egy GIS-totót. Többedmagammal beültünk a terem közepébe, szabad hely már nem is nagyon akadt. Pontban 9 órakor pedig kezdetét vette a MeetUp.

alt

A frappáns és gyors megnyitó után minden gördülékenyen ment, csak úgy pörögtek az események, egy percre sem lankadt a hallgatóság figyelme. Rögtön az első tíz percben megtudhattuk, hogy a geográfusok ingyen is szívesen dolgoznak, csak hogy bővítsék vagy épp elmélyítsék már megszerzett tudásukat. Az előadók között több ismerős arc is feltűnt: volt diákok, jelenlegi oktatók és MSc-sek, akik megosztották velünk térinformatikai kalandozásaik és munkáik során szerzett tapasztalataikat. A szünetekben az előtérben az ígért frissítők fogadtak minket, és lehetőségünk nyílt felvenni a kapcsolatot az előadást tartó cégek képviselőivel is, akik szívesen álltak rendelkezésünkre. A fórumbeszélgetés során megtudtuk, hogy a piac nyitott a térinformatikai tudással felvértezett, szintetizálni képes, elszánt geográfusokra, akik persze beszélnek egy-két idegen nyelvet is.

alt

A harmadik szekcióban sem csökkent az érdeklődés a hallgatóság részéről. Megérte ott maradni, hiszen megtudhattuk, miért hasznos az Open Source GIS, milyen speciket érdemes felvennie annak, akit érdekel a térinformatika, illetőleg a nap vége felé még párt is kereshettünk okostelefonnal. A nap lezárása a GIS-totó eredményhirdetése volt, ahol a hallgatók átvehették – tudásuk gyümölcseként – megérdemelt nyereményeiket. Ebből a rövid kis ízelítőből is látszik, mennyire színes és tartalmas programot sikerült összehozniuk a szervezőknek. Köszönjük ezt a lehetőséget, még több ilyen és ehhez hasonló programot kérünk, ha lehet!

- Csutka Boglárka

 

A szakma, és ami mögötte van 

Nagy várakozások előzték meg az ELTE Térinformatikai Műhely (http://gis.elte.hu) által életre hívott ELTE GIS MeetUp 2011-et. A kötetlen összejövetelt a térinformatikai szakma, az egyetemi képzés, valamint a diákok közötti párbeszéd beindítására és előmozdítására rendezték meg április 15-én a Déli tömbben. A találkozó másik apropója az új, térinformatikai profilú Geográfus MSc szakirány tervezett bevezetése volt, amelynek előkészítése jelenleg is folyik. A MeetUpon lehetőség nyílt megismerni a szakma igényeit, elvárásait, emellett kiváló alkalom kínálkozott a szakmai gyakorlatok, pályázatok és állásajánlatok feltérképezésére is.

 

alt

A reggel kilences kezdés előtt néhány perccel érkeztem, és óriási tömeg fogadott a teremnél. A regisztrációs pultnál a bejelentkezésért cserébe a részletes programon kívül GIS-totót, egy feedback-kérdőívet és egy kis papírt kaptam, amellyel a félénk, de kíváncsi résztvevők tehettek fel név nélkül kérdéseket a fórumbeszélgetés során. Ipari mennyiségű pogácsa és kávé várt az időben befutó hallgatóságra. Nagy dózis kávéval felszerelkezve ültem be az első szekcióra, ahol az ébresztő hatású megnyitóbeszédet dr. Szabó Mária és Sik András prezentálta. Őket a jelentős iparági szereplők előadásai követték, amelyekben röviden taglalták a tevékenységüket, valamint elvárásaikat a frissdiplomás, térinformatika iránt érdeklődő geográfusokkal szemben. Rengeteg előadó fogadta el a meghívást, így közel harminc rövid, lényegre törő felszólalást hallhattunk minden, a térinformatikában érintett oldalról: szakemberektől, cégvezetőktől, oktatóktól, volt és jelenlegi hallgatóktól. Ebédidő előtt egy kötetlen, informális fórumbeszélgetésen vehettünk részt, ahol az előadások alatt felmerült kérdésekre kaphattunk választ az illetékesektől.

alt

A három szekciót magában foglaló találkozó végére az iparági szereplők irányából az rajzolódott ki, hogy mint mindig – a szakmai anyagok, külföldi megrendelések miatt – a nyelvtudás, a szenvedély és az elhivatottság a legfontosabb elvárások a kezdő munkavállalókkal szemben. Ezeken felül a rendszerszemléletet, a profi adatbázis-kezelést és az alapszintű programozási ismereteket szeretnék látni a végzősök készségei között. A dilemma, hogy inkább rengeteg különböző szoftver használatát kell mélységeiben megtanulni, vagy inkább a színfalak mögé látva a működés mechanizmusát, a szemléletmódot kell elsajátítani az egyetemi évek alatt, az utóbbi számára látszott eldőlni, mivel nagyjából minden vállalat a saját igényeire formált rendszert használ, amit csak a tényleges munka közben lehet igazán megismerni. Az Egyetemről érkezett előadók az oktatói-kutatói oldalról közelítették meg a kérdést: a folyamatban lévő kutatásokból kaptunk metszetet.

alt

Az előadások alatt, akinek kedve volt kicsit „kikapcsolódni”, az kitölthette a GIS-totót. A jól tippelőknek egy halom, az előadók által felajánlott nagy cool-faktorral rendelkező nyeremény, merchandising mütyürke ütötte markát: például céges thermobögre, űrfelvételeket felvonultató naptár, pendrive, vagy kasírozható földgömb.

alt

Összességében nagyon pozitív volt a MeetUp fogadtatása, véleményem szerint elérte célját: szélesebb közönség is megismerhette a GIS-iparág elvárásait, és a szakmai gyakorlatra vagy munkalehetőségre áhítozók is elégedetten távozhattak.
A regisztrációkor kiosztott feedback-lapocskáknak is nagy szerepük volt. Ezekkel a hallgatók GIS-hez kapcsolódó korábbi tapasztalatait, javaslatait gyűjtötték össze a szervezők, lehetőségünk nyílt véleményt nyilvánítani a képzéssel kapcsolatban. Olyan kérdésekre lehetett választ adni, mint például a témában hallgatott órák száma, értékelése, valamint javaslatok és a jövőre vonatkozó fejlesztések irányai. Ennek eredményeit a későbbiekben feltehetően viszontláthatjuk a tanrendben.
   Köszönjük a szervezőknek, az előadóknak és a közönségnek is! Reméljük, hogy lesz még folytatása az elindult párbeszédnek!

- heki

 

GISlányok és GISfiúk kontra piaci szektor

Az ELTE Térinformatikai Műhely szakmai kapcsolatépítő-rendezvényt szervezett április 15-én pénteken. Nem titkolt célja volt az eseménynek, hogy a hallgatók kicsit közelebb kerüljenek a GIS-szektor piaci szereplőihez, elvárásaihoz és nem utolsósorban a piac is megtudja, mit tanulunk mi az Egyetemen.
Mint elsőéves, térinformatika iránt érdeklődő Geográfus MSc-s hallgató, izgatottan vártam a rendezvényt. Ám mielőtt tapasztalataimat, élményeimet összefoglalnám, jöjjön egy kis definíció: a térinformatika (geographical information system, GIS) a térbeli adatok gyűjtésére, tárolására, adatbázisba szervezésére, elemzésére és térképi megjelenítésére szolgáló eljárások összefoglaló megnevezése. A földrajztudomány és a számítástechnika határterületeinek egymásba olvadásával kialakult módszertan lehetővé teszi a térben zajló folyamatok modellezését. Közérthetően megfogalmazva egy térinformatikai rendszer egy térkép és egy adatbázis összessége.

alt

A definícióból is kitűnik, milyen sokféle területet ötvözünk térinformatika néven. S habár már több éve kóstolgatom a GIS témakörét, a MeetUp 32 előadása között számtalan olyan alkalmazást mutattak be az előadók, amire nem is gondoltam volna. Ilyen kuriózum volt az androidos térinformatikai társkereső, a geomarketing, vagy az ELTE Vizualizációs Centrum GIS-alkalmazásai. Különösen tetszett, hogy az előadások nagy száma miatt volt lehetőség bemutatni doktoranduszaink témába vágó kutatásait, más TTK-s tanszékeken folyó projekteket, gyakornoki pozícióban dolgozó hallgatók tapasztalatait, volt diákok elhelyezkedési történeteit és a piaci elvárásokat. Szerencsére a cégeket képviselők nagy része sem csak az „ez itt a reklám helye” előadását hozta, hanem jó néhány „hasznos tanács pályakezdőknek” dia is fel-felvillant. Rálátásunk nyílt emellett az egyszemélyes vállalatok, a multinacionális cégek, valamint a közszféra közti különbségekre is.

alt

A sűrű program miatt ugyan nem volt sok idő kérdésekre, ám a fórumbeszélgetésen kötetlenül társaloghattunk a nemek arányáról a szakmában – két női előadó volt –, valamint a nyelvtudás fontosságáról. A szünetekben pogácsa és kávé mellett lehetőség volt ügyvezető igazgatókat is letámadni kérdésekkel. Én a bátortalanabb tábort erősítve csak az ismerősökkel beszéltem meg, hogy ki tetszett legjobban a szekcióban, vagy el tudnám-e képzelni magam valamelyik cégnél pár év múlva. Persze ezek szigorúan álomképek voltak, de úgy gondolom, azzal, hogy megismertük a követelményeket, esélyeket, és hogy miben kell még fejlődnünk; ezek a (rém)álomképek, hogy valahova nap mint nap bejárjunk dolgozni, közelebb kerültek.

alt

Ez az alkalom nem csak nekünk, leendő munkaerőnek volt fontos, hanem talán leendő munkaadóinknak is, így a piacvezető szoftvergyártó cég megragadta az alkalmat, és komoly jutalmakkal járó pályázatot hirdetett hallgatók részére.
A MeetUpot a szakmaiság mellett a közvetlen, oldott, baráti hangulat jellemezte, és én úgy gondolom, hogy még a kitűzött célt is elérte.

- Szabó Judit

Buy cheap web hosting service where fatcow web hosting review will give you advices and please read bluehost review for more hosting information.
Free Joomla Templates designed by Web Hosting Top