Részvétel a 11. Fény-Tér-Kép konferencián, 2013

Obviously, sweating as you stroll buy clomid suggest you natural herb if.

Fény-Tér-Kép 2013
Gyöngyös, 2013. szeptember 19-20.


2013. szeptember 19-én az ELTE Térinformatikai Műhelyének tagjai ismét Gyöngyös felé vették az irányt, hogy részt vegyenek a Fény-Tér-Kép 2013 konferencián. A kétnapos programnak idén is a Károly Róbert Főiskola adott otthont.

 

A csütörtök délelőtti szekcióban nemzetközi távérzékelési és térinformatikai szoftvercégek képviselőinek angol nyelvű előadásait hallgattuk meg, majd a Károly Róbert Főiskola távérzékelési projektjeiről szóló beszámolók következtek. A délután folyamán elsősorban a FÖMI aktuális projektjeivel, kihívásaival és fejlesztéseivel ismerkedhettünk meg. Majd heves vita alakult ki a korábban UAV-nak, mostanában viszont már inkább RPAS-nak (Remotely Piloted Aircraft System) nevezett, légifotó-készítésre használt pilóta nélküli repülő eszközökre vonatkozó szabályozással kapcsolatban. Az előadásokból az is kiderült, hogy a digitális terepmodellek létrehozásában a szuperfelbontású képpárok sztereo-kiértékelése (very high resolution stereo) napjainkra visszavette a LIDAR-tól a vezető szerepet. Ezzel a technikával ugyanis a 100 pont/m2 helyett akár 250 pont/m2-es részletességet is el lehet érni.

Az utolsó, kötetlen hangulatú szekcióra a vacsora, illetve a kreatív gondolkodást és szakmai kapcsolatépítést serkentő borok elfogyasztása után került sor. Beszámolót hallhattunk többek között a stuttgarti Fotogrammetriai hét legizgalmasabb innovációiról és a talajtérképek fejlesztésének lehetőségeiről.

Az ELTE csapatából Deák Márton a régészet, a természetföldrajz és a térinformatika határmezsgyéjén lavírozva tartotta meg érdekes előadását a római kori Brigetio város egykori környezetének vizsgálatáról. A nyári fesztiválok menetrendjét és hangulatát hozva az utolsó „fellépő” másfél órás csúszással, jócskán éjfél után jutott a „színpad” közelébe. A záró előadó az előző évekhez hasonlóan Sik András volt, aki idén a Curiosity Marson töltött első földi évéről tartott közönség-ébrentartó kvízzel kiegészített beszámolót.

A távérzékelt pontfelhőket és borospoharakat hátrahagyva rövid alvás után péntek reggel folytatódott a program. Az utolsó szekcióban elhangzott előadások a hazai egyetemek és főiskolák (Debreceni Egyetem, Gábor Dénes Főiskola, Károly Róbert Főiskola, Miskolci Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Szent István Egyetem) tanszékein folyó kutatásokat mutatták be, jól tükrözve a távérzékelés és térinformatika sokrétű felhasználásának lehetőségeit.

A rendezvényt záró ebéd után egy rövid mátrai kitérővel indultunk haza. A szervezőknek külön köszönet a tartalmas és jó hangulatú konferenciáért!

A 11. Fény-Tér-Kép Konferencián az ELTE Térinformatikai Műhelyét Deák Márton, Eisam Eldeen Fatima, Iván Veronika, Sik András, Szabó Judit és Takács Kata képviselte.

Iván Veronika

Buy cheap web hosting service where fatcow web hosting review will give you advices and please read bluehost review for more hosting information.
Free Joomla Templates designed by Web Hosting Top