Részvétel a 10. Fény-Tér-Kép konferencián, 2012

Obviously, sweating as you stroll buy clomid suggest you natural herb if.

Fény-Tér-Kép 2012
Gyöngyös, 2012. szeptember 27-28.

altAz ELTE Térinformatikai Műhely küldöttségének legelszántabb tagjai már a reggeli órákban megérkeztek a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola központi épületébe. A Kákonyi Gábor (a GeoIQ vezetője) és Tomor Tamás (a főiskola docense), vagyis a konferencia szervezője és házigazdája által mondott köszöntők után a program a távérzékelés aktuális helyzetének bemutatásával (KRF és FÖMI távérzékelési projektjei), valamint a technikai újdonságok prezentálásával (ESRI 5 és WorldView 2) folytatódott. Az idén 10 éves Fény-Tér-Kép Konferencia „kerek születésnapját” pedig az ebédhez felszolgált tortával ünnepelhettük meg.

Ekkorra csapatunk a kicsit késve érkezőkkel majd duplájára növekedett, így már együtt hallgathattuk meg a délután folyamán a FÖMI munkatársainak számos előadását (többek között a Digitális felszínmodellek előállításáról, a GIO Land programról, valamint a Térinformatikai Igazgatóság projektjeiről). Ezt az OSZK Térképtár munkatársainak az adatbirtoklásról és -tárolásról szóló – éles vitát kiváltó – gondolatai követték, majd más jellegű technológiai érdekességekről (UAV-kről, azaz légi fényképezésre használt modellrepülőkről és hasonló funkciójú kopterekről) számot adó légirégészeti előadás hangzott el, aztán pedig a távérzékelés talajkutatásban és erdőpusztulás-vizsgálatban való alkalmazásáról szóló prezentációra került sor.

A program az előre jelzett időbeosztáshoz képest ugyan már ekkor is jelentős csúszásban volt, de a finom vacsora újabb erőt adott az utolsó szekció végighallgatásához. Emellett különböző jófajta magyar borok is segítettek oldottabbá tenni az aznapi utolsó felvonás hangulatát, és feledtetni az idő múlását. Egy gyors szoftverismertető (Supermap Deskpro Grid) és néhány további kutatás (e-kompetencia alapú térinformatikai fejlesztés és hiperspektrális felvételek használata monitoringozáshoz) beszámolója után Sik András tartotta a nap záróelőadását „Curosity – hatkerekű életvadász a Marson” címmel, amelyet akár a következő nap nyitóelőadásának is nevezhettünk volna, hiszen hajnali fél1 körül ért véget. De érdeklődésből még e kései órán sem volt hiány. Szerencsére egyre jobb hangulatban, „szép borok társaságában” adódott alkalom további kötetlen beszélgetésre.

Ennek következményeként másnap nem volt könnyű időben felkelni, de mégis megérte, hiszen a szállásról visszatérve a konferencia helyszínére, a távérzékelés és a fotogrammetria igen változatos alkalmazási lehetőségeiről hallhattunk előadásokat. Ízelítőképpen álljon itt a környezetvédelmi, városökológiai vizsgálati, zöldfelület elemzési és földalatti távvezeték nyomvonal követési lehetőségek megemlítése. Ebben a szekcióban is képviseltette magát műhelyünk, Deák Márton „Szubpixeles vegetáció-elemzés a Budai-hegységben hiperspektrális űrfelvételek alapján” és Tolnai Gábor „A budapesti rozsdaöv átalakulának légifelvételeken való nyomonkövetése” című előadásával. A konferenciát az előző napihoz hasonlóan ízletes ebéd zárta, mely után nehezünkre esett a hazaindulás, hiszen tartalmas és jó hangulatú két napot töltöttünk együtt a hazai távérzékelési konferenciák legcsaládiasabbikán.

Köszönet érte a szervezőknek!

A 10. Fény-Tér-Kép Konferencián az ELTE Térinformatikai Műhelyét Deák Márton, Eisam Eldeen Fatima, Kisréti Ákos, Pretz Dániel, Sik András, Szabó Judit, Tolnai Gábor és Török Viktor képviselte.

Tolnai Gábor

Buy cheap web hosting service where fatcow web hosting review will give you advices and please read bluehost review for more hosting information.
Free Joomla Templates designed by Web Hosting Top