Részvétel a XVII. Esri Magyarország Felhasználói Konferencián

Boscolo Konferencia Központ, 2012. október 11-12.

2012. október 11-én, csütörtök reggel 9.00 órakor az ELTE Térinformatikai Műhelyének tagjai és a Geográfus MSc képzés Geoinformatika szakirányos hallgatói kb. húsz fős csoportként gyülekeztek számos térinformatikai szakemberrel együtt Budapest egyik elegáns konferenciaközpontjában, a Boscolo New York Palace szállodában. Az ok nem más, mint a XVII. Esri Magyarország Felhasználói Konferencia, a GDi Fórum 2012.

A konferencia plenáris szekcióval vette kezdetét. Megnyitó- és köszöntőbeszédet mondott Aart van Wingerden az Esri Europe-tól, Boran Lončarić a GDi Group vezetője, valamint Oláh Attila az Esri Magyarországtól. Ezután került sor az Év térinformatikusa díj átadására, amelyet Balogh András régész vehetett át, valamint az Esri Magyarország Diákpályázat eredményhirdetésére is – ezt pedig Pretz Dániel nyerte el saját fejlesztésű kerékpárosútvonal-tervező webalkalmazásával, aki 2012-ben szerzett diplomát az ELTE geográfus mesterszakán.

Bemutatkozott az új ArcGIS platform, Alfonso Rubio Barroso, az Esri Spain ügyvezetője pedig az ArcGIS Online jelenéről és jövőjéről tartott egy érdekes előadást, majd az Esri nemzetközi oktatási igazgatója, Michael Gould beszélt a térinformatikai oktatás fontosságáról.

A konferencia egyik kiemelt témája ugyanis éppen az Oktatás és Térinformatika kapcsolata volt, így mindkét nap sor került egy-egy szekcióra ezzel a címmel.

A két oktatási szekcióban elhangzott összesen tíz előadás közül kilenc az Eötvös Loránd Tudományegyetem nevéhez kötődött. Dr. Sik András az ELTE Geográfus képzésének részeként idén beindult Geoinformatika szakirányról beszélt a népes hallgatóságnak, valamint doktoranduszok és hallgatók ismertették térinformatikához kötődő kutatómunkájuk eredményeit.

A technikai szekció előadásain részletesen bemutatták az ArcGIS for Desktop 10.1 újdonságait, majd az ArcGIS Online és a Microsoft Office programok „együttműködésébe” is bepillanthattunk. Ám nem csak két párhuzamos szekció közül kellett választani… E-Government, E-Buisness/K+F/Közlekedés/Telekommunikáció, vagy ha ez még mindig nem lett volna elég, előadások hangzottak el ArcGIS platform és megoldások, valamint Távérzékelés és Térinformatika témakörökben is. Például hallhattunk az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság riasztási rendszeréről, települési önkormányzatok tapasztalatairól, régészeti alkalmazásokról, illetve lidar adatok feldolgozásáról is.

A sűrű programot első nap egy kellemes hangulatú bor- és sajtkóstoló zárta, a második napot és egyben az egész szakmai összejövetelt pedig egy különleges ebéd a New York Kávéházban. Mindkét alkalommal lehetőség nyílt megbeszélni, hogy ki miről hallott, és megvitatni az újdonságok jövőbeli lehetőségeit. Így a konferencia elérte a célját, hogy a felhasználók találkozzanak egymással, illetve a szolgáltatókkal.

Az Esri Magyarország jóvoltából az ELTE-ről érkezett előadók mellett a Geoinformatika szakirányos hallgatóink is ingyenesen vehettek részt a konferencián – amit utólag, ezúton is nagyon szépen köszönünk! Így egyetemünk igazán hangsúlyosan lehetett jelen a térinformatika egyik legfontosabb hazai rendezvényén.

Szabó Judit

Buy cheap web hosting service where fatcow web hosting review will give you advices and please read bluehost review for more hosting information.
Free Joomla Templates designed by Web Hosting Top