Részvétel a Fény-Tér-Kép 2011 konferencián

Fény-Tér-Kép 2011
Károly Róbert Főiskola, Gyöngyös, 2011. október 13-14.

altAz ELTE Térinformatikai Műhely idén is képviseltette magát a Fény-Tér-Kép konferencián, ami ezúttal Gyöngyösön, a Károly Róbert Főiskolán (KRF) került megrendezésre. Gyönyörű környezetben, mátrai borokat kóstolgatva hallgattuk végig a mintegy 25 prezentációt, amelyek között Takács Kata a Geoadat Kft.-től, Perge Kinga polgári védelmi hadnagy és László Péter tűzoltó hadnagy ­az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól a Térinformatikai Műhely „támogató tagjaként”, valamint Sik András, az ELTE Természetföldrajzi Tanszékének tanársegédje a Térinformatikai Műhely „rendes tagjaként” is előadott. Az első napon többek közt megismerhettük a KRF pályázatait, a FÖMI aktuális távérzékelési feladatait, a prediktív régészet térinformatikai alapjait és a HM Térképészeti Nonprofit Kft. UAV-s térinformatikai/térképészeti technológiájának lényegét. Tiszta képet kaphattunk a 2010. októberi vörösiszap-katasztrófa felmérésének térinformatikai és távérzékelési munkálatairól is, amiben több intézmény, többek között a házigazda KRF is részt vett.

A kétnapos konferencia nagy része a Károly Róbert Főiskola épületében, a 13-ai esti előadássorozat azonban minden bizonnyal gyakorlati okokból a közeli diákszállodában zajlott, hiszen az utolsó előadás – amely a marsi GIS-t mutatta be – csaknem 0:15-ig tartott. Ezt erős szakmai viták követték a hazai távérzékelés és térinformatika jelenével illetve jövőjével kapcsolatban. Másnap reggel folytatódtak az előadások, ezúttal a FÖMI INSIPIRE irányelvvel kapcsolatos törekvéseit, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság térinformatikai feladatait és több mobil lézeres adatgyűjtő berendezés működését ismerhettük meg.

A rendezvény végén a szakma képviselői közös szakmai nyilatkozatot fogalmaztak meg, amelyben kifejezték az állami feladatok ellátása során készített téradatok közintézmények között történő – és így az adatok pontatlanságához vagy felhasználhatatlanságához vezető – pénzbeli kereskedelmének felfüggesztése iránt támasztott igényüket.

A konferenciáról mindannyian jó hangulatban távoztunk. Egyöntetű véleményünk szerint a rendezvény remekül sikerült, a szervezés kiváló volt és a hazai szakma hasznos tapasztalatokkal gazdagodott. Külön köszönet a főszervezőnek, Kákonyi Gábornak (GeoIQ)!

Deák Márton

Buy cheap web hosting service where fatcow web hosting review will give you advices and please read bluehost review for more hosting information.
Free Joomla Templates designed by Web Hosting Top