Részvétel a XVI. Esri Magyarország Felhasználói Konferencián

GDi Fórum 2011,  XVI. ESRI Magyarország Felhasználói Konferencia
Boscolo Konferencia Központ, 2011. október 6-7.

alt

A történelem sötét emlékének ellenére derűs reggel virradt október 6-án a térinformatika nagyjaira, akik a szervező cég anyaországát mintegy megidézve a New York Palotában gyülekeztek a 9.00 órai regisztrációra. A kígyózó sorból körbepillantva felsejlett a szakma krémje: vezető szoftvergyártók, sikeres vállalatok, külföldi és hazai kormányzati intézmények, valamint neves egyetemek képviseltették magukat a rendezvényen, így természetesen az ELTE Térinformatikai Műhely sem maradhatott a Campus ódon falai között.

10.00 órakor meg is kezdődött a plenáris szakasz, Oláh Attila (ESRI Magyarország Kft.) ügyvezető megnyitója után Boran és Andrej Loncaric (GDi-GISDATA Group) szavai következtek a magyar és a kelet-közép-európai gazdaság elmúlt évtizedekben történő jelentős átstrukturálódásáról, megtudtuk, hogy amatőr csellósként miként lehet Elton John-nal turnézni, és azt is, hogy az idei évben a térinformatika világa elsősorban a távközlési és az energetikai szektorokra, valamint a szolgáltatásokra fókuszál.

A szekció hátralevő részében Beke Dániel (ESRI Magyarország Kft.) kápráztatta el az értő közönséget a 3 dimenziós városábrázolás legújabb vívmányaival, végezetül pedig kiderült, hogy a 2011. évi ESRI SAG Díjat a  Vidékfejlesztési Minisztérium, a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) valamint a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság (VKKI) megosztva nyerte el.

Az elengedhetetlen ebédszünet után több kisebb teremben, összesen 6 szekcióban folytak a színvonalasnál színvonalasabb előadások, melyek az idéntől nemzetközivé váló konferenciához méltó módon nagyrészt angol nyelven zajlottak.

alt

A Műhely – megosztva csapata erejét – igyekezett a legtöbb szekcióba bepillantani, szem előtt tartva a technikai tematikájú előadások fontosságát, tekintve, hogy talán az itt elhangzott információkat és újdonságokat (ArcGIS 10.1) tudja a legnagyobb hatékonysággal beépíteni mind oktatási, mind kutatás-fejlesztési profiljába.

A GIS-szerverek és FLEX API-k mellett természetesen a földrajzos szemlélet is nagy étvággyal tört felszínre belőlünk, amelyet enyhítettünk is a széles diszciplína-spektrumot lefedő előadásokon. Ámultunk horvát kollégáink geodéziai bemutatóján, a macedón kis vízfolyások árvizeinek modellezésén, elégedetten dőltünk hátra a határon átnyúló közös térinformatikai rendszer kialakításának hallatán Burgenland és Vas megye vonatkozásában, és nem utolsó sorban lelkesen tapsoltuk meg Tomor Tamás (Károly Róbert Főiskola), illetve Tanka László (Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság) előadásait a tavalyi vörösiszap-katasztrófa kármentesítésének kapcsán.

A poszterkiállításon sikerült számos szakmai kapcsolatot kialakítanunk, s közben mégmások mellett – a NAVTEQ, az I-Com és a TRIMBLE termékeit is tesztelhettük. A kötetlenebb, informálisabb diskurzusok pedig remekbeszabott módon vetették meg az esti vacsora, illetve Zséda koncertjének ágyát, hogy feltöltődve érkezhessünk a második nap programjaira.

Pénteken feltérképeztük az INSPIRE irányelvek megvalósulásának hazai és külföldi helyzetét, tovább mélyedtünk a technikai szekció felhőiben (Cloud), majd az utolsó előadás segítségével dinamikusan megterveztük a délutáni hazautat…

Összességében egy módfelett sikeres konferencián vehetett részt az ELTE Térinformatikai Műhely, ahonnan friss tudással felvértezve, a régi jó kapcsolatokat gondosan továbbápolva, és új kontaktpontokat kialakítva térhetett vissza szeretett anyaintézményébe.

Török Viktor

A konferenciáról készült beszámoló videója megtekinthető ITT.

Buy cheap web hosting service where fatcow web hosting review will give you advices and please read bluehost review for more hosting information.
Free Joomla Templates designed by Web Hosting Top