Részvétel az őszi HungaroCAD Napon

Őszi HungaroCAD nap 2011
Lurdy Konferencia és Rendezvény Központ, 2011. október 7.

Nemrég ismét megrendezésre került rendezvényen ezúttal két hallgatónk is részt vett.

altOktóber 7-én, pénteken a Lurdy Konferencia és Rendezvény Központban tartotta őszi termék bemutatóját és szakmai konferenciáját a HungaroCAD Informatikai Kft. Fél kilenckor beregisztráltam magam az eseményre, ahol az érdeklődésemnek megfelelően térinformatikai programfüzetet kaptam és útbaigazítottak, melyik teremben is lesz a megnyitó. Időközben egy Autodesk energia itallal is gazdagabb lettem, melynek mottója rendkívül inspiráló: Kattints! Igyál!Tervezz!

Pontban kilenc órakor – hasonlóan a tavaszi HungaroCAD naphoz – Herczeg Róbert megnyitotta a konferenciát. Ezután ismertette az Autodesk szoftverek által nyújtott lehetőségeket, felhasználási módokat. Majd Németh Zoltán rövid előadás keretében bemutatta az AutoCAD 2012 újdonságait.  Egy rövid pihenő után több szekcióra osztották a programot, így mindenki megtalálta a saját érdeklődéséhez közelálló előadásokat. Ennek megfelelően volt építészeti-, épületgépészeti-, építőmérnöki-, és végül, de nem utolsó sorban a térinformatikai szekció is, melyen jómagam is részt vettem.   Házigazdáink Csernevák Róbert, Homola Dávid, és Makay Gábor voltak. Az előadásokon többek között hallhattunk az AutoCAD Map 2012-ben történt változásokról, hasznos tippekről, amelyek megkönnyítik a szerkesztési folyamatot. Később az INVATER térképeken végzett fejlesztéseket tekinthettük meg, majd az Agroorggal való kooperáció eredményeként bemutatták azt is, hogy hogyan alkalmazható a térinformatika a mezőgazdaságban.

Számomra rengeteg új és érdekes információ elhangzott az előadásokon, melyből sokat tanultam. Mindenkép ajánlom az ilyen és ehhez hasonló meetingeket mindenkinek, akit érdekel a térinformatika!

Csutka Boglárka

 

Program alapján már várható volt, hogy a AutoCAD 2012-es bemutatója lesz a fő dolog. Ezért nem csoda, hogy egy elég erős marketing keretében, az új szoftver méltatásával kezdték, és a nap hátralévő részében is tovább hangoztatták, hogy mennyivel jobb az új verzió a régebbieknél. Természetesen nagy akciókkal megvásárolható a termék, és még egy új HP plotter megvásárlása mellé is odaadják.

Pár szóban, hogy mennyi mindenben új/más a 2012-es. Nagy változás a felépítésben, kezelésben szerintem nincs. Ami új az az, hogy egyre több formátumot ismer, illetve több máshonnan származó file szerkeszthető. Főleg más Autodesk programokból, de más programok file-ait is. Ez az "átjárhatóság" a fő újdonság, hogy az egyén (mérnök) igényeinek megfelelően tesznek bele kiegészítőket az AutoCad 2012-be, és elég egy sofwer annak is, aki több mérnöki ággal foglalkozik. Itt pont a gépész - egyéb mérnöki tervezést mutatták be. Ezen az "átjárhatóságon" kívül még a weben illetve, a különböző hordozható eszközökön való megjelenését mutatták be.

altA promóció után jött a szekciózás, ahol termesztésen a térinfón vettem részt. Az AutoCad Map 2012 újdonságai között pár a szerkesztést segítő dolgot mutattak be: egymáshoz közel lévő vonalvégeket (pontokat) egy töréspontba tesz, túlhúzott vonalat megvág az utolsó érintkező pontnál és a pontfelhőkből szerkesztett modellek stb. Eztuán jött számomra a legérdekesebb, hogy itthon mire is használják a térinfót. Ezt egy készülő városgazdálkodási Invater, és egy kész mezőgazd. alkalmazással mutatták be. Inkább az elsőt részletezem, mert az érdekesebb szerintem. Őszintén kicsit csalódás volt az egész rendszer, mert szerintem ilyet a geográfusok simán megcsinálnak egy kurzus alkalmával és itt ez az "új". Legfőbb erőssége, hogy az önkormányzat minden vagyontárgyát térbeli adatbázisban kezeli: pontos elhelyezkedésük - padok helyét mérték ki geodéziailag, állapotuk, elhelyezkedés-javítás ideje stb.
Azaz nem tűnt túl bonyolultnak a rendszer, de HungaroCAD szerint az önkormányzatoknak nincs fogalmuk ilyenekről, meg ez nem annyira drága rendszer, fenntartásához is csak egy-két rendszergazda kell.
Ami a legnagyobb előnye az AutoCAD Mapnak az a DWG, ez ugye "lassan szabvány lesz", (csak) ezt ismeri a legtöbb mérnök és ezért szinte monopol helyzetben van. De ezen kívül van egy-két hiánya a Mapnak. Elsőként is térképi megjelenítéssel nem nagyon törődnek, a klasszikus térképi információk és a 3D-t inkább látványelemnek gondolják az Autodeskesek. Szerintük a mérnöknek nem túl fontosak az ilyenek. Talán ez az a terület, ahol más programok jobbak. Pl. mutattak árvízlevonulást DDM nélkül, így a síkban kiterülő árvízi modell olyannak nézett ki, mintha nagyon rég készítették volna.

Regőczi Márton

Buy cheap web hosting service where fatcow web hosting review will give you advices and please read bluehost review for more hosting information.
Free Joomla Templates designed by Web Hosting Top