Részvétel az L-Tér Informatikai Kft. konferenciáján

Térinformatikai konferencia
az L-Tér Informatika Kft. és a Bentley Systems International szervezésében

Ramada Resort Aquaworld Budapest szálloda, 2011. május 31.


altA konferencia egy nagyon színvonalas helyszínen, gyönyörű időben és tartalmas szakmai programmal várta a meghívott résztvevőket május utolsó napján. Az egybegyűltek legnagyobb része különböző infrastruktúra-tervező és fenntartó cég térinformatikával foglalkozó munkatársai voltak, de több önkormányzat és állami intézmény is képviseltette magát az ELTE Térinformatikai Műhely mellett.

A szakmai nap két fő részre volt bontva; az elsőben Kozma Attila Ügyvezető (L-Tér Informatika Kft.) tartott egy rövid megnyitót, majd a  Bentley Systems International-t képviselve Lionel Henry, Tomas Stanek és Keith Raymond tájékoztatta a hallgatóságot a szoftvergyártó új termékeiről és az azokban rejlő új lehetőségekről. Ezek közül kiemelendők a Bentley Map és a Geo Web Publisher új kiadásai, mivel a Műhely oktatási profiljába ezek illenek a legjobban a Bentley termékei közül. A Map V8i a cég korábbi, nagysikerű MicroStation platformjára alapszik, mely egy CAD alapú infrastruktúra-tervező program. Ez a szoftver a Map esetében kiegészült számos GIS és 3D funkcióval, így a felhasználók nagy pontosságú térinformatikai szerkesztési műveleteket és kifinomult térbeli elemzéseket végezhetnek egyszerre. A Bentley és az ORACLE együttműködése révén a szoftverben kiválóan lehet szerkeszteni és megjeleníteni az ORACLE Spatial adatbázisban tárolt információkat, akár külön szerverről is, de hasonlóan kidolgozott az átjárhatóság a különböző AutoDesk, illetve ESRI formátumok között is, sőt az SQL Server technológiát is támogatja.

altA Bentley Geo Web Publisher átfogó megoldást kínál a web alapú térinformatikai adatok létrehozására és kezelésére. Az egyszerűen használható webes felület segítségével változatos alkalmazások, információs rendszerek és térképi navigációs oldalak készíthetőek, csak hogy a legnépszerűbbeket emeljem ki. A Flash Finder funkciójával nagyon gyors adatelérést és megjelenítést tesz lehetővé, emellett integrált Google Earth kliens és SAP előkészítést is találni benne, mely vonzóvá teheti a nagyvállalatok szemében.

A konferencia második részében hazai vállalatok és önkormányzatok előadói mutatták be, hogy egyes esetekben miként használták a Bentley szoftvereit, ismertették azok előnyeit és szükséges fejlesztési irányait.

A Műhely szempontjából fontos kiemelni, hogy a piac felől komoly igény mutatkozik a műszaki és önkormányzati térinformatikai szaktudásra, melyet a jövőben nagyobb hangsúllyal érdemes a tanrendbe illeszteni, csakúgy, mint az egyre szélesebb körben használt Web GIS témakört is.

Farkas Ákos

Buy cheap web hosting service where fatcow web hosting review will give you advices and please read bluehost review for more hosting information.
Free Joomla Templates designed by Web Hosting Top