Részvétel a 12. Fény-Tér-Kép konferencián, 2014

Obviously, sweating as you stroll buy clomid suggest you natural herb if.

Fény-Tér-Kép 2014
Gyöngyös, 2014. szeptember 24-25.


2014. szeptember 24-25. között került megrendezésre Gyöngyösön a több mint egy évtizedes hagyományokra visszatekintő Fény-Tér-Kép konferencia, a GeoIQ Térinformatikai Kft. és a Károly Róbert Főiskola közös szervezésében.

 

Miután a hallgatóság megtöltötte az előadótermet, a csütörtök délelőtti szekció során a FÖMI aktuális távérzékelési feladataival ismerkedhettünk meg, valamint két nemzetközi cég, a DMC International Imaging és a Trimble fejlesztéseiről kaptunk áttekintést. Végül Magyarország ESA-csatlakozásának eddigi folyamatát és várható sikeres lezárulását követhettük végig egy előadásban.

A remek szendvicseket felvonultató ebédszünet után pedig kezdődött a vegyesebb összetételű koradélutáni szekció, ahol először a FÖMI munkatársai mutatták be a Fotogrammetriai Osztály 3D kiértékelési projektjeinek látványos eredményeit. Az Óbudai Egyetem és a Károly Róbert Főiskola kutatói a különböző szegmentálási eljárásokról beszéltek, majd a szekció záróelőadása a Tokaji Borvidék termőhelyi viszonyainak összetett, térinformatikai alapú vizsgálatával foglalkozott, amely az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjában zajlik.

A rövid felfrissülést hozó kávészünet után, a késő délutáni szekciót ismét a FÖMI előadói kezdték felszínborítás- és mezőgazdasági kártétel-vizsgálataik bemutatásával, majd a nyílt forráskódú QGIS Server szoftverkörnyezet ismertetése következett, egy marsi mintaterületről összeállított web-alapú térképalkalmazás példáján. A folytatásban a Debreceni Egyetem kutatója arról beszélt, hogy egy oktokopterre szerelt kamera és fotogrammetriai módszerek segítségével milyen ismeretek szerezhetők a Sajó medrének erőteljes vándorlásáról, a Corvinus Egyetem előadója pedig a Corine Land Cover-adatok felhasználásával végzett európai tájváltozás- vizsgálatáról számolt be.

A kötetlen hangulatú vacsora során kiváló lehetőség nyílt az ismerkedésre, s persze a szakmai kapcsolatok erősítésére is. Ezek után következett a – hagyományosan oldott hangulatú – késő esti szakmai program, amelynek során például a hiperspektrális adatfeldolgozás és a kvantumszámítógépek kapcsolatáról, vagy a turistautak.hu és az OpenStreetMap összehasonlításáról esett szó, illetve az ELTE Térinformatikai Műhely két tagja is szerepelt ebben a szekcióban. Először Deák Márton beszélt az erdő-homogenitási vizsgálatok kihívásairól, egy hazai egyetemek és szakmai szervezetek összefogásában megvalósuló projekthez kapcsolódóan, amelynek célja a Natura 2000-es területek felmérése. Sik András pedig a Mars-kutatás újdonságait foglalta össze éjfélnél is tovább tartó előadásában, mivel néhány nappal korábban egy amerikai és egy indiai űrszonda is sikeresen pályára állt a vörös bolygó körül.

A péntek reggel a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságának beszámolójával indult, amely után a kb. 63 000 archív, 1959–2005 között készült légifelvételt közzétevő www.fentrol.hu weboldal fejlesztésének részleteit ismerhettük meg. Ezt a RapidEye műhold-képekre vonatkozó újdonságok bemutatása követte, majd egy gyakorlati példát hallhattunk a Szent István Egyetem közigazgatásban megvalósuló térinformatikai szerepvállalásáról.

A kávészünet utáni zárószekció szintén vegyes volt, ahol a piaci szektort az Airbus/Infoterra, a Carto-Hansa Kft. és a Polydesign Kft., a kutatóhelyeket pedig az Erdészeti Tudományos Intézet, az Országos Széchényi Könyvtár által fejlesztett Digitális Térképtár projekt, valamint a Szegedi Tudományegyetem előadói képviselték.

Összességében az idei Fény-Tér-Kép konferencia is bebizonyította, hogy a távérzékelés-térinformatika hazánkban egy rendkívül aktív szakterület, amelyen belül hatékonyan, a legkorszerűbb eszközök és módszerek felhasználásával valósul meg a cégek, az egyetemek és a tudományos intézmények sikeres együttműködése.

Látos Tamás – Szabó Judit

Buy cheap web hosting service where fatcow web hosting review will give you advices and please read bluehost review for more hosting information.
Free Joomla Templates designed by Web Hosting Top