Részvétel a debreceni térinformatikai konferencián 2014

„Az elmélet és gyakorlat találkozása” Térinformatikai Konferencia és Szakkiállítás
Debrecen, 2014. május 29-31.

2014-ben már ötödik alkalommal került megrendezése Debrecenben a Térinformatikai Konferencia és Szakkiállítás. A három napig tartó rendezvény programjában a térinformatika számos hazai szereplője mellett külföldi résztvevők angol nyelvű előadásai is helyet kaptak.

A megnyitó után plenáris előadások hangzottak el. Zsilvölgyi Csaba, a FÖMI általános főigazgató-helyettese a téradatok fontosságát, valamint az intézet meghatározó szerepét hangsúlyozta ezek szolgáltatásában. Ezt követően Cseri József, a Nemzeti Kataszteri Program vezetője a közös tulajdonú földek felosztásával járó, térinformatikai és szervezési szempontból egyaránt hatalmas munkát mutatta be.

A program az egyetem Díszudvarán folytatódott a Szakkiállítás megnyitásával, ahol az idén is jelentős számú posztert tekinthettük meg. A kiállítók az előadások szüneteiben néhány percben beszéltek termékeikről a – nem csak a büfé hatására összegyűlt – szakembergárdának. Idén minden bizonnyal az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak volt a legtöbb posztere, akik egy egész Közép-Európára kiterjedő, Európai Unió által támogatott kockázat-térképezési projektjüket mutatták be.

Az ELTE-s résztvevők közül Sik András a marsi téradatok open source webGIS-alapú kezeléséről, Jakobi Ákos a valós és virtuális tér kapcsolatának geoinformatikai vizsgálatáról, Szentpáli Áron a jövőbeli oktatáspolitikai döntések GIS-alapú értékelési lehetőségeiről, Deák Márton pedig egy új régészeti kutatás térinformatikai előkészületeiről beszélt. Majd a nap végén a szervezők hatalmas étel- és italkínálattal fogadták a résztvevőket.

Másnap az igen korai szekciókban Kohán Balázs doktori kutatómunkájához kapcsolódóan talajvízállás-adatok interpolációjáról tartott előadást, jómagam pedig diplomamunkám eredményeit mutattam be, hiperspektrális űrfelvételek elemzésével kapcsolatban.

A konferencia hagyományos részének záróértekezése tombolával ért véget, ahol a szerencsések különböző számítástechnikai eszközöket nyerhettek. A konferencia idén is tökéletes alkalom volt arra, hogy összehozza az ország egyetemeiről érkező, főként elméleti kérdésekkel foglalkozó kutatókat és a térinformatikai cégek gyakorlati szakembereit.

Tulézi Fruzsina

Buy cheap web hosting service where fatcow web hosting review will give you advices and please read bluehost review for more hosting information.
Free Joomla Templates designed by Web Hosting Top