Részvétel a Felfedezők Napja 2014 rendezvényen

Felfedezők NapjaBudapest, 2014. május 17.

Az ELTE Térinformatikai Műhely idén második alkalommal vett részt a Felfedezők Napján, amely a tudományos expedíciók és a terepi kutatás világát próbálta megismertetni a kb. 5 000 fős közönséggel.

Ennek részeként a műhely standjánál egyrészt azt mutattuk be, hogy a geográfusoknak miért hasznos a térinformatika, másrészt játékos feladatokkal szemléltettük, hogy a hétköznapi életben milyen sokféle alkalmazásban használjuk a téradatok feldolgozásából származó eredményeket.

Például ki lehetett próbálni egy sztereoszkópot, ami ugyanazon területet két eltérő szögből ábrázoló légifelvétel alapján képes – analóg módon – háromdimenziós látványt „előállítani” az ember szemében. Ahogy sejtettük, az eszköz a legfiatalabb gyermekek és a témakör iránt komolyabban érdeklődők figyelmét egyaránt felkeltette. Standunk kivetítőjén viszont a 3D megjelenítés legkorszerűbb eljárásai kapták a főszerepet, mivel a Tordai-hasadék digitális domborzatmodelljét „körberepülő” látványos animáció ismétlődött rajta.

A legnagyobb érdeklődés persze az Okosabb vagy, mint a GPS? című hétpróba-játékunkat kísérte, amelynek feladatlapját még közvetlenül a rendezvény zárása előtt is sokan töltötték ki. Ebben két magyarországi város közötti legrövidebb útvonalat kellett berajzolni az autópályák nélkül, illetve megtippelni az útvonal hosszúságát. A megoldásokat persze azonnal ellenőriztük egy térinformatikai program útvonaltervező alkalmazásával, s a helyes megoldásokat is felvillantottuk a kivetítőn.


A játék iránti érdeklődést tovább fokozta, hogy a helyes megfejtők között a nap végén apróbb nyereményeket sorsoltunk ki, a fődíj pedig A Földgömb magazin egy évre szóló előfizetése volt.

Szentpáli Áron

Buy cheap web hosting service where fatcow web hosting review will give you advices and please read bluehost review for more hosting information.
Free Joomla Templates designed by Web Hosting Top